Spolno kazensko pravo: od starega veka do današnjega kazenskopravnega obvladovanja spolnosti - Stajnko, Jan (Pravnik, 2025)
Monografija »Spolno kazensko pravo: Od starega veka do današnjega kazenskopravnega obvladovanja spolnosti« temeljito, znanstveno dovršeno in sistematično predstavi doktrinarno, politično in družbeno razburkano področja spolnega kazenskega prava. Jedro monografije sestavljajo obširna pravnozgodovinska študija področja, poglobljena analiza vseh sodobnih spolnih kaznivih dejanj ter prikaz mednarodnih pravnih virov in zakonodaje EU. Avtorji Damjan Korošec, Sabina Zgaga Markelj in Vid Žepič so ustvarili delo, ki mora biti v prihodnosti nepogrešljivi del vsake resne obravnave spolnega kazenskega prava. Hkrati je monografija zanimiva tudi za sodno prakso. Še posebej aktualne so predlagane rešitve in opozorila na pasti razdvajajoče novele KZ-1H iz leta 2021.
Keywords: children; criminal law; history; ja pomeni ja; kazensko pravo; nasilje; otroci; posilstvo; rape; recenzije; sexuality; spolnost; violence; yes means yes; zgodovina