Vlačenje ploha v Pliberku in okolici - Križnar, Naško (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Vlačenje ploha je mestna pustna šega, pri kateri skupina fantov, našemljenih v drvarje, prodaja kose smrekovega debla neporočenim dekletom. Namen raziskave s pomočjo vizualne metode je bil opisati in analizirati šego na pojavni ravni in odkriti možne povezave v širšem prostoru, ki izhajajo iz virtualne analize.To je del skupne raziskovalne naloge vlačenja ploha v Pliberku in okolici. Razširjenost in razvoj šege v okoliških slovenskih vaseh prikazuje mag. Martina Piko v razpravi na strani 369
Keywords: ethnology; etnologija