Glasbene zvrsti v srednjem veku na Slovenskem - Snoj, Jurij (De musica disserenda, 2010)
Pet različnih zvrsti glasbe je dokumentirano obstajalo na Slovenskem v srednjem veku: ustnoizročilna glasba v govorjenih jezikih, latinski koral, glagoljaško petje, srednjeveška polifonija in nemški minnesang. Po predstavitvi virov, njihove vsebine in po strnjenem prikazu dosedanjega vedenja se članek usmerja v razpravo o perspektivah študija in raziskovanja srednjeveškega korala na Slovenskem.
Keywords: srednjeveška glasba; Gregorijanski koral; zgodovina glasbe; Slovenia; Slovenija