In between the "brows" - Ursulesku, Oana (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Popularna glasba, kot globalni fenomen, igra od sredine dvajsetega stoletja dalje ključno vlogo pri združevanju elementov, ki po tradicionalni delitvi veljajo za visoko in nizko kulturo. Izvajalci popularne glasbe različnih žanrov so v besedila svojih pesmi vključevali neposredne reference na književna dela iz anglo-ameriškega kanona. Eden najbolj znanih primerov je single "The Sensual World" pevke in avtorice Kate Bush iz leta 1989. Pesem naj bi prvotno vsebovala dobeseden citat samogovora Molly Bloom iz Joyceovega Uliksesa, vendar se pisateljevi dediči s tem niso strinjali. Tako je besedilo, za katerega je dobila navdih v besedah Molly Bloom, napisala kar Busheva sama. Članek analizira načine prenašanja in adaptacije idej iz izvirnih književnih del v popularne pesmi. Glasbenike tako predstavlja ne zgolj kot inovativne ustvarjalce novih umetniških del, temveč tudi kot tvorce adaptiranih umetniških del, ki jih lahko medbesedilno beremo v kontekstu kulturne dediščine avtorjev književnih del.
Keywords: adaptacija; književnost; literature; popularna kultura; rock glasba