Drugotirna diplomacija - Knez, Smiljana (Teorija in praksa, 2011)
Drugotirna diplomacija je razmeroma nov pojav, ki omogoča uspešnejše reševanje oboroženih konfliktov. Pojem drugotirna diplomacija obsega nabor diplomatskih aktivnosti državnih in nedržavnih akterjev, vključenih v mirno reševanje sporov. Argumentacija je podprta s konkretnimi primeri mediacije nedržavnih akterjev v oboroženih konfliktih na Bližnjem vzhodu (Sporazum iz Osla), v Tadžikistanu, med Perujem in Ekvadorjem, v Mozambiku in Indoneziji. Trajnejši in težje rešljivi oboroženi konflikti običajno zahtevajo posredovanje več mediatorjev, ki se vključijo v različne faze reševanja oboroženega konflikta ali pa v isti fazi konflikta prevzamejo različne naloge. Uspešno reševanje oboroženih konfliktov zahteva poznavanje prednosti in slabosti uradnih in neuradnih, torej "drugotirnih" mediatorjev, in usklajenost njihovega delovanja.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; Military conflicts; Vojaški konflikti; Conflict resolution; Reševanje konfliktov