Deželni stanovi in zbori na Kranjskem do začetka 16. stoletja - Nared, Andrej (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2020)
Avtor podaja današnje védenje o razvoju kranjskih deželnih stanov in zborov do prvih desetletij 16. stoletja, tj. v času, ko se je stanovska korporacija izoblikovala in pridobila realno politično moč. Uvodoma so na kratko predstavljeni začetki oziroma pogoji za razvoj stanov in nekatera terminološka vprašanja, jedro prispevka pa je predstavitev sestave štirih stanov (prelati, gospodje, vitezi in oprode, mesta), njihove številčnosti in vpliva. Govor je o deželnih zborih kot osnovni in najpomembnejši obliki delovanja stanov, kratko je predstavljen deželnozborski postopek in vsebina zborovanj. Za deželo Kranjsko je značilna razdeljenost na deželnoknežjo in stanovsko sfero, ki je obdobje prehoda iz srednjega v zgodnji novi vek izrazito zaznamovala. Avtor problematizira pravni položaj stanov in njihov odnos z deželnim knezom, na koncu pa spomni še na izjemni opus Sergija Vilfana, ki je zaznamoval tudi obravnavane teme.