Musical symbols in the turqueries in Slovenia - Koter, Darja (De musica disserenda, 2009)
Prispevek obravnava likovna dela z orientalsko in glasbeno motiviko iz 17. in 18. stoletja, ohranjena na območju Slovenije. Na temeljih najnovejših raziskav umetnostnozgodovinske stroke avtorica reinterpretira slike Turška plesalka neznanega štajerskega mojstra, nastala okrog 1682, iz serije turkerij v Pokrajinskem muzeju Ptuj ter dve sliki iz Akademije za glasbo v Ljubljani, deli Johanna Josefa Karla Henricia, Koncert na orientalskem dvoru in Koncert z lutnjo, nastali okrog 1786. Ob tem skuša odgovoriti na vprašanja o realnosti upodabljanja instrumentarija na turkerijah v kontekstu historičnega razvoja glasbene prakse.
Keywords: La Chappelle, George de, 17.st.; Henrici, Johann Josef Karl, 1737-1823; glasba; music; slikarstvo; art of painting; turkerije; glasbena ikonografija; orientalska motivika