Kvaliteta merjenja z inercijsko napravo za merjenje spremenljivk moči - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2018)
Zaradi izkoriščanja ključnega koncepta inercijske vadbe - ekscentrične preobremenitve se inercijska vadba za moč kaže kot ekonomična alternativa tradicionalni vadbi z utežmi. Izdelani sta bili inercijska naprava za izvedbo horizontalnega potega in programska oprema, ki omogoča spremljanje lastnosti ponovitev vaje. Namen raziskave je bil oceniti veljavnost in zanesljivost merjenja na lastni izdelani inercijski napravi za izvedbo horizontalnega potega. Na 38 študentih so bile izvedene meritve moči. Spremenljivke moči so bile istočasno zajete z dvema metodama, in sicer z novo lastno izdelano programsko opremo in s silomerom Fakultete za šport. Obe metodi sta bili z namenom ocene zanesljivosti (test-retest) uporabljeni dvakrat, veljavnost pa smo ocenili s korelacijo med obema metodama v istem času. Z namenom ocene notranje konsistentnosti in redukcije spremenljivk moči smo izvedli analizo glavnih komponent in med dobljenimi prvimi komponentami izračunali Pearsonove korelacijske koeficiente. Ugotovili smo dobro notranjo konsistentnost (O = 0,8), visoko zanesljivost (P = 0,749) in zelo visoko veljavnost v primeru prvih (P = 0,950) in drugih meritev (P = 0,845). Pridobljeni rezultati nam omogočajo nadaljnjo zanesljivo in veljavno spremljanje lastnosti ponovitev vaj za moč v inercijskih pogojih.
Keywords: inercija; merjenje; športna vadba; vadba za moč; zanesljivost