Srbske in hrvaške ali srbskohrvaške ljudske pesmi Bele Krajine? - Terseglav, Marko (Traditiones (Ljubljana), 2000)
Avtor v svojem delu prikaže jezikovno podobo hrvaških in srbskih ljudskih pesmi, ki jih je do danes ohranila sbrska manjšina, deloma tudi Slovenci v Beli krajini. Za te pesmi avtor trdi, da ne pripadajo povsem niti hrvaškemu niti srbskemu idiomu, ampak da bi bilo o njihovem jeziku bolje govoriti kot o srbohrvaškem, kar skuša članek dokazati s številnimi pesemskimi primeri, v katerih se mešata hrvaščina in srbščina različnih narečnih področji
Keywords: hrvaške ljudske pesmi; srbske ljudske pesmi; Ethnopoetics; ljudske pesmi