Regulating public sector wages in times of inflation and constitutional restraints - Brezovar, Nejc (Central European Public Administration Review, 2023)
Namen: Članek obravnava vpliv plač v javnem sektorju in inflacije na različne vidike družbeno-gospodarskega razvoja držav. Metodologija: Na primeru Slovenije članek proučuje vpliv inflacije na kolektivna pogajanja in ureditev plač v javnem sektorju ter vlogo ustavnih fiskalnih omejitev v kolektivnih pogajanjih v javnem sektorju. Študija se osredotoča na vzorce v obstoječih dokumentih in empiričnih študijah primerov. Uporabljene so kvalitativne raziskovalne metode in primerjalna metoda z Madžarsko. Ugotovitve in akademski prispevek k znanstvenem področju: Članek analizira vpliv inflacije na kolektivna pogajanja in ureditev plač v javnem sektorju. Ugotovitve kažejo, da lahko inflacija kljub nekaterim ustavnim omejitvam vpliva na kolektivna pogajanja in ureditev plač v javnem sektorju, obseg tega vpliva pa je odvisen od pogajalske moči sindikatov in delodajalcev ter določb kolektivnih pogodb in plačnih predpisov.
Keywords: constitutional restraint; inflacija; inflation; javni sektor; public sector; sistem plač; ustavne omejitve; wage system