Družboslovna informatika - Petrič, Gregor (Teorija in praksa, 2013)
Družboslovna informatika kot znanstveno in študijsko področje pomeni stičišče med obravnavo informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) kot informatično-metodološkega orodja in proučevanjem IKT kot predmeta družboslovne analize. S pregledom razvojnih poti slovenske ter tudi drugih paradigmatsko-geografskih tradicij družboslovne informatike prispevek prikazuje, da med različnimi tradicijami poteka konvergenca na ravni posameznih delov konceptualnih opredelitev, raziskovalnih tematik in metodologije raziskovanja. Proces konvergence pa ni zamejen zgolj znotraj znanstvene skupnosti družboslovne informatike, temveč tudi na ravni njenih disciplinarnih odnosov z drugimi znanstvenimi področji. Obe ravni konvergence nakazujeta priložnosti in potencial družboslovne informatike tako v nadaljnjem razvoju slovenske tradicije kakor tudi za družbeno in znanstveno relevantnost tega področja.
Keywords: Communication technology; Družboslovna metodologija; Družboslovno raziskovanje; Fakulteta za družbene vede; Informacijska tehnologija; Informatics; Informatika; information science; Information technology; Komunikacijska tehnologija; Science; Slovenia; Slovenija; Social science methodology; Social science research; Znanost