Posesti krške škofije na področju današnje slovenske Štajerske v drugi polovici 13. stoletja - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2016)
Članek obravnava nastanek, zgodovino, politiko in posesti krške škofije. Časovno je omejen na obdobje od leta 1043 do konca 13. stoletja, krajevno pa predvsem na takratne krške posesti, ležeče znotraj današnje slovenske Štajerske. Razdeljen je na dva dela, od katerih prvi v grobem pokriva čas med letoma 1043 in 1232 (ko je med salzburško in krško škofijo prišlo do dokončne poravnave glede volitev in imenovanj krških škofov), drugi pa preostanek 13. stoletja. Oba dela analizirata krško posestveno strukturo, družinske vezi takratnih krških ministerialov, njihovo politično in vojaško udejstvovanje, pa tudi politično in vojaško udejstvovanje takratnih krških škofov. Napisana sta na podlagi izdanih virov ter strokovne literature s področja slovenske, avstrijske in hrvaške srednjeveške zgodovine.
Keywords: Avstrija; gradovi; Krška škofija; lastnina; nepremičnine; Slovenija; upravljanje; zemljiška posest