Kazalci urbanega razvoja po načelu trajnosti - Šašek-Divjak, Mojca (Urbani izziv, 1998)
Razvoj v prostoru je odraz posledic razvojnih odločitev na vseh področjih življenja in dela. Zato je treba vsa vprašanja v zvezi z načrtovanjem prostora reševati celostno, v povezavi z gospodarskim in družbenim razvojem, pa tudi z upoštevanjem naravnih danosti in omejitev, to je po načelih trajnostno uravnoteženega razvoja. Za merjenje trajnosti v urbaniziranih območjih je treba opredeliti niz kazalcev. Uporaba le-teh je predstavljena na primeru.
Keywords: mesta; razvojna strategija; sustainable development; trajnostni razvoj; urbana naselja