Učenci s skotopičnim sindromom v šolski knjižnici - Čelešnik Kozamernik, Nina (Šolska knjižnica, 2024)
V članku so na kratko predstavljeni skotopični sindrom (kaj je to, kako pogost je ta sindrom, dednost) in težave, s katerimi se osebe, ki ta sindrom imajo, soočajo (težave z branjem, popačenja črnega besedila na belem listu pri branju, občutljivost na svetlobo, težave s koncentracijo, utrujenostjo itd.). V nadaljevanju pa so nanizani ideje in predlogi, kaj lahko naredijo knjižničarji, da bi osebe s skotopičnim sindrom raje brale in pogosteje zahajale v knjižnico (prilagoditev svetlobe, svetovanje pri izbiri knjig, sodelovanje z založbami in učitelji slovenščine, spodbujanje k branju, vživljanje v otroka).
Keywords: knjižnica; sindrom Helen Irlen; skotopični sindrom; spodbujanje branja