Mitološke razsežnosti bloškega smučanja in konstrukt stereotipa o smučanju kot slovenskem nacionalnem športu - Batagelj, Borut (Zgodovinski časopis, 2005)
Avtor v prispevku problemsko obravnava indirektni vpliv starosvetnega bloškega smučanja. Posebej je v članku vzpostavljen propagandni moment dediščine bloškega smučanja, ki se zgolj kaže kot fascinacija nad starejšo zgodovino in vpliv le te na oblikovanje stereotipa o Slovencih kot smučarskemu narodu.
Keywords: smučanje; Bloke; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi