Nevromodulacija pri zdravljenu parkinsonove bolezni, distonije in esencialnega tremorja - Trošt, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen možganov, takoj za Alzheimerjevo boleznijo. Simptome in znake bolezni lahko učinkovito lajšamo s simptomatskimi zdravili, ki večinoma nadomeščajo manjkajoči dopamin. Ko učinki peroralnih zdravil izzvenevajo, lahko uporabimo kontinuirano zdravljenje z levodopo, kasneje pa po potrebi tudi z globoko možgansko stimulacijo. Slednje lahko uporabljamo tudi za zdravljenje distonij, esencialnega tremorja in drugih motenj. Pri odločanju za zdravljenje je zelo pomembno prepoznati bolnike, ki so primerni kandidati za tovrstno zdravljenje, slediti pa mora tudi nevrorehabilitacija.
Keywords: distonija; esencialni tremor; globoka možganska stimulacija; nevromodulacija; Parkinsonova bolezen; zdravljenje