Foreword to the thematic issue on cities in global capitalism - Kumer, Peter (Revija za geografijo, 2023)
Ta tematska številka preučuje zapletene odnose med urbanimi prostori in globalnim kapitalizmom. Vključuje študije primerov in teoretičnih analiz, ki se posvečajo vplivu globalnih ekonomskih sil na urbana območja. Članki raziskujejo različne teme, kot so transformacija trgov dela zaradi digitalnega kapitalizma, vpliv ekonomskih dejavnosti na podnebno odpornost mest in izzivi trajnostnega urbanega razvoja. Izdaja poudarja potrebo po interdisciplinarnih pristopih za razumevanje in naslavljanje dinamičnega odnosa med urbanimi geografijami in globalnimi ekonomskimi sistemi.
Keywords: delo od doma; digital labor; environmental change; global capitalism; kapitalizem; okoljske spremembe; sustainable development; trajnostni razvoj; trg dela; urban geography; urban resilience; urbana geografija