Evropski "drugi": turški islam in njegova evropska perspektiva - Zalta, Anja (Teorija in praksa, 2006)
Prispevek predstavi zgodovino evropskega dojemanja "drugega", ki odločilno vpliva na oblikovanje evropske identitete. Tako kot je evropska identiteta povezana z obstojem "drugega", ta "drugi" postane sestavni del Evrope, kar je posebej razvidno v evropskem odnosu do "Turka". Kot posledico porazov, ki so jih utrpeli s strani otomanskih zavojevalcev, so zahodni kristjani razvili občutek za enotnost in skupnost. Posebnost te nove situacije je bila projekcija sovražnosti do muslimanov v sedaj simbolični lik "Turka", in prav religija je tista, ki postane glavni dejavnik pri njegovi reprezentaciji kot evropskega "drugega". Prispevek predstavi nekatere primere "pregona Turka iz Evrope" v sodobni evropski zgodovini ter današnje reprezentacije Turčije v evropski zavesti, s posebnim poudarkom na Saidovi kritiki Samuela Huntingtona in njegovega znamenitega "spopada civilizacij", ki kljub vsemu močno zaznamuje evropsko-turški diskurz. Pokaže tudi na specifičnosti turškega islama in sekularnosti v Turčiji ter različne evropske odzive nanju.
Keywords: Europe; European identity; Evropa; Evropska identiteta; History; Islam; Moslems; Muslim; Muslimani; Turčija; Turkey; Zgodovina