For ontological politics - Kurnik, Andrej (Teorija in praksa, 2024)
Ekološka kriza izziva temeljne predpostavke modernega političnega besedišča, vključno z dualizmom narava in družba. S pojmi ontološke politike in ontološkega obrata skušamo opisati posledice tega dualizma, njegovo krizo in možnosti politične konstitucije onkraj njega. Članek tematizira ponoven interes za ontološko politična vprašanja. Pri tem izhaja iz izkušnje agroekologije, nedavnega razvoja gibanj za podnebno pravičnost in za zaščito zemlje in iz pristopov družbenih gibanj proti neoliberalni globalizaciji. Avtor razvija ontološko predpostavko za svet mnogoterih svetov in zagovarja njeno veljavnost proti ugovorom domnevne indiferentnosti relacijskih ontologij.
Keywords: dualizem marava/družba; Ekološka gibanja; nature-society dualism; ontological politics; Ontologija; ontološka politika; politična ekologija; svet mnogoterih svetov; world of many worlds