Materialna zakonitost pri določanju davčnih obveznostih z vidika časovne veljavnosti - Podlipnik, Jernej (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2015)
V članku avtor odgovarja na vprašanje, katera pravila materialnega davčnega prava, ki določajo davčnega zavezanca in davčno obveznost (davčni dolg), je treba uporabiti, kadar se ta spremenijo v času od nastopa obdavčljivega dogodka do takrat, ko je davek obračunan ali odmerjen, če zakonodajalec v prehodnih določbah glede tega ničesar ne predpiše. Ker slovenska davčna zakonodaja nima splošne določbe, ki bi urejala tovrstne primere, je sodna praksa odločila, da se uporabljajo bodisi določbe, ki so veljale na dan nastanka davčne obveznosti bodisi določbe, ki so veljale v davčnem obdobju, na katerega se davčna obveznost nanaša. Avtor je deloma kritičen do tega stališča, ker meni, da je v določeni meri pomanjkljivo. Zato predlaga dopolnjeno interpretacijo, ki upošteva določbe slovenske ustave in prakso slovenskega ustavnega sodišča. V sklepu avtor predlaga spremembo slovenske davčne zakonodaje z uzakonitvijo splošne določbe, ki bi reševala tovrstne pravne situacije.
Keywords: davčna kultura; davčni postopek; davčno pravo; davki; pravna ureditev; tax