Vrednost varnosti stavb - Yau, Yung (Urbani izziv, 2015)
V literaturi so na voljo številne teoretične in empirične raziskave vrednotenja učinkovitosti stavb na nepremičninskem trgu. Nekatere od njih preučujejo spremembe v cenah nepremičnin po njihovi obnovi, le malo pa se jih ukvarja z določanjem cen stavb na podlagi njihove varnosti. V članku je predstavljena raziskava, ki preučuje, ali stanovanja v varnejših stavbah v Hongkongu dosegajo višje tržne vrednosti. Za tovrstno raziskavo je Hongkong kar dober laboratorij, saj je v tako gosto poseljenem okolju, v katerem prevladujejo visoke stavbe, propadanje in nevzdrževanje stavb, ki vodi v zrušitev, lahko zelo nevarno. V raziskavi je varnost stavb merjena s ponderiranim številom nedovoljenih gradbenih del (NGD) na zunanjih zidovih stavb. NGD so dela, izvedena brez vnaprejšnje odobritve in soglasja vlade. Za ocenjevanje tržne vrednosti varnosti stavb je oblikovan model hedonskih cen. Za potrebe modela so bili poleg podatkov o nepremičninskih transakcijah pridobljeni tudi podatki o številu nedovoljenih dodatnih elementov (to je NGD na pročelju stavb) na vsaki preučevani stavbi. Na podlagi rezultatov analize je preverjenih več hipotez, ki temeljijo na teorijah samozaščite in samozavarovanja.
Keywords: gradbena dela; Hongkong; nadzor; nepremičnine; security; varnost; zgradbe