The role of linear pottery houses in the process of neolithisation - Pavlů, Ivan (Documenta Praehistorica, 2013)
Naselbina linearno-trakaste keramike predstavlja v določeni meri simbiozo med različnimi družbeno-gospodarskimi skupinami prebivalcev v danem prostoru. Vlogo in status najdb lahko opisujemo glede na posamezne tipe hiš. Živinoreja je značilna za večje hiše, medtem ko sta za manjše hiše značilna tako lov kot živinoreja. Tridelne hiše so najbolj pomembne stavbe v naselbini in njihovo prestižno družbeno vlogo lahko prepoznamo na podlagi artefaktnih zbirov. Na drugi strani pa artefaktni zbiri iz enodelnih hiš kažejo na bolj gospodinjske aktivnosti.
Keywords: arheološke najdbe; ceramic; družbeni razvoj; keramika; neolitik; zgradbe