Plazemska sterilizacija bakterij s kisikovo plazmo - Vujošević, Danijela (Materiali in tehnologije, 2006)
Prikazane so osnovne značilnosti reaktivnih plazem in njihova uporabnost za sterilizacijo različnih materialov. Kisikova plazma uničuje in razgrajuje mikroorganizme (tj. bakterije) z UV-sevanjem, kemijsko razgradnjo in lokalnim ogrevanjem. V prispevku kratko opišemo vse tri načine delovanja plazme na mikroorganizme in ugotavljamo primernost različnih metod za sterilizacijo zraka in trdih materialov s poudarkom na sterilizaciji biokompatibilnih materialov. Pri uporabi sterilizacije s kisikovo plazmo se moramo zavedati nekaterih omejitev in težav, ki pri tem nastopajo.
Keywords: sterilizacija; plazma; kisik; bakterija; spore