Ureditev postopka osebnega stečaja po noveli ZFPPIPP-H - Lajevec, Maja (Podjetje in delo, 2023)
Novela ZFPPIPP-H prinaša spremembe tudi v postopek osebnega stečaja in odpusta obveznosti ter v stečaj zapuščine. Namen sprememb teh delov postopka je odpraviti nedoslednosti predhodnih sprememb, uskladiti postopek z odločbami Ustavnega sodišča in Direktivo o prestrukturiranju in insolventnosti, izboljšati poplačilo upnikov, doseči večjo aktivnost dolžnikov v preizkusnem obdobju in natančneje formulirati posamezna pravila, ki so se v praksi tolmačila različno. Upnikovega položaja v osebnem stečaju novela ne izboljšuje bistveno. Spremembe, ki izboljšujejo položaj dolžnika, pretehtajo nad zahtevami, ki mu jih novela dodatno nalaga. Upnik bo torej moral v okviru svojih nespremenjenih pristojnosti nadzorovati precej izboljšan dolžnikov položaj.
Keywords: dolžniki; finančno poslovanje; insolventnost; novele zakonov; podjetja; pravna ureditev; stečaj; upniki