Stili vodenja trenerjev ekipnih športov - Podpečan, Dušan (Šport (Ljubljana), 2016)
Članek obravnava slovenske trenerje ekipnih športov ter njihove stile vodenja. Namen raziskave je bil ugotoviti njihove stile vodenja ter ugotoviti razlike med trenerji različnih starosti ter z različnim zaposlitvenim statusom in stilom vodenja. V raziskavi je sodelovalo 228 trenerjev in trenerk ekipnih športov, od tega 90,8 % moških in 9,2 % žensk. Največ anketirancev je bilo iz starostne skupine od 31 do 40 let, sledi starostna skupina od 41 do 50 let. Ugotovili smo, da je pri trenerjih ekipnih športov najbolj pogost tip vodenja usmerjen visoko na naloge in visoko na osebe. Rezultati izvedene kvantitativne raziskave so še pokazali, da razlike v stilih vodenja med trenerji različne starosti ne obstajajo, obstajajo pa razlike med zaposlitvenim statusom trenerja in stilom vodenja. Med aktivnimi trenerji jih več uporablja tip vodenja velike usmerjenosti na naloge in nizke usmerjenosti na osebe kot šolajoči, neaktivni in brezposelni trenerji.
Keywords: coaches; ekipni športi; leadership; leadership styles; management; sport; stili vodenja; šport; team sports; trenerji; vodenje