Ekonomska varnost posameznika kot prvi pogoj uspešnosti mednarodnega poslovanja? - Udovič, Boštjan (Teorija in praksa, 2013)
Članek se ukvarja z razmerjem med ekonomsko varnostjo posameznika in mednarodnim poslovanjem v Evropski uniji (EU). Cilj članka je predstaviti zgodovinski razvoj in temeljne karakteristike Uredbe št. 883/2004, ki zagotavlja koordiniranje sistemov socialne varnosti ter njene implikacije na razvoj mednarodnega poslovanja znotraj EU. Članek izhaja iz teze, da je bila ideja o pomembnosti rasti blaginje v nastajajoči integraciji Evropske gospodarske skupnosti dojeta predvsem skozi optiko povečevanja mednarodnega poslovanja in vzpostavljanja instrumentov sistemov socialne varnosti. To je pomenilo, da sta bila oba instituta razumljena kot dopolnjujoča se, in ne kot nadomeščajoča.
Keywords: Economic security; Ekonomska varnost; European Union; Evropska unija; International business; Mednarodno poslovanje; Social security; Socialna varnost