Modern free-trade agreements and the rise of populism - Nahtigal, Matjaž (Teorija in praksa, 2019)
Razlika med povojnim razvojem mednarodne trgovinske ureditve in kontekstom nedavnih pobud za sklenitev prostotrgovinskih sporazumov je, da postaja distributivni učinek trgovinske liberalizacije vse bolj razviden tudi v najbolj razvitih gospodarstvih sveta, v Združenih državah Amerike in Evropski uniji, ne le v razvijajočih se državah. Ta razvoj terja, da se trgovinska ureditev na novo premisli, tako da bo predvidela ustrezne instrumente, orodja in politike, ki so potrebni za prestrukturiranje. Najpomembnejši izziv v procesu poglabljanja in širitve ekonomske in pravne integracije je, kako razširiti ekonomske, tehnološke, finančne in druge koristi na izključene regije in izključene dele prebivalstva. Da bi presegli tak negativen razvoj, je treba omogočiti širok dostop do koristi mednarodnega povezovanja na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.
Keywords: Agreements; Free trade; International trade; Mednarodna trgovina; Prosta trgovina; Sporazumi