La linea dell’orizzonte, a first ethno-graphic experience - Della Puppa, Francesco (Teorija in praksa, 2026)
S tem člankom želim razmisliti o procesu širjenja etnografskih raziskav skozi jezik stripa, pri čemer se opiram na svoje izkušnje (so)avtorja knjige Linija horizonta, etnografski roman o migracijah med Bangladešem, Italijo in Londonom. Te izkušnje so mi omogočile prepoznati nekatere prednosti etnografske reprezentacije v stripih: učinkovito komuniciranje raziskovalnega procesa; natančen prikaz prostorskega in okoljskega konteksta, v katerem se odvija preiskovani družbeni pojav; primerno upodobitev čustvenega vzdušja; poglobljeno raziskovanje refleksivnih procesov samega raziskovalca. Ta članek bo zato preučil te priložnosti in omejitve, skupaj z drugimi možnostmi in omejitvami, s katerimi sem se srečal pri pisanju tega etnografskega romana.
Keywords: Antropologija; comics; ethnographic novel; ethnography; etnografija; etnografski roman; migracije; migrations; Raziskovanje; stripi