Zunanje ocenjevanje šolskega eseja na splošni maturi od začetka do danes - Šimenc, Brane (Jezik in slovstvo, 2015)
Prispevek obravnava zunanje ocenjevanje prve izpitne pole, to je šolskega eseja, s praktičnega, operativnega zornega kota, tako da najprej predstavi sedanje ocenjevanje šolskega eseja in rezultate, ki jih pri tem dosegamo, nato predstavi ocenjevanje nalog na začetku uvajanja mature in nazadnje opiše razvoj ocenjevanja do danes, kot so ga narekovale pridobljene izkušnje, spremembe učnih načrtov in večja sposobnost kandidatov za tvorjenje besedilno zahtevnejših nalog. Razvoj prve maturitetne izpitne pole in ocenjevanja deli na dve obdobji, zamejeni z letom 2002.
Keywords: šolski esej; razpravljalni esej; interpretativni esej; navodila za ocenjevanje; ocenjevalni obrazci; zunanje ocenjevanje; splošna matura; Slovene; slovenščina