Predstavitev psihodiagnostičnih pripomočkov za ocenjevanje govorne kompetentnosti malčkov, otrok in mladostnikov - Marjanovič Umek, Ljubica (Šolsko svetovalno delo, 2013)
V prispevku so predstavljeni slovesnki psihodiagnostični pripomočki, ki so namenjeni ocenjevanju govora različno starih otrok. Predstavljeni so trije pripomočki (vsak ima dve obliki glede na starost dojenčkov/malčkov/otrok), in sicer njihov razvoj, ciljne skupine, ki so jim pripomočki namenjeni, področja ocenjevanja govora, načini uporabe pripomočkov ter mogoči načini interpretacije dosežkov otrok. Prav analiza (količinska in kakovostna) in interpretacija dosežkov otrok sta deležni posebne pozornosti, saj različni dejavniki, kot so spol otroka, izobrazba ter socialni, ekonomski in kulturni status staršev otrok, vključenost otroka v vrtec, lahko pomembno vplivajo na otrokov govor oziroma na najegov razvoj in učenje.
Keywords: adolescents; assessment; children; communicative competences; govor; literacy; malčki; mladostniki; ocenjevanje; otroci; pripovedovanje zgodbe; psihodiagnostika; psychodiagnosis; speech; sporazumevalne zmožnosti; storytelling; toddlers