Vrednost znanja jezika v gospodarstvu - Novak-Lukanovič, Sonja (Teorija in praksa, 2020)
V prispevku želimo z izbranimi rezultati našega empiričnega raziskovanja osvetliti pomen slovenskega jezika in vlogo tujih jezikov v povezavi z ekonomskimi spremenljivkami. Rezultati raziskovanj potrjujejo, da ekonomija vpliva tako na izbiro kot na rabo jezika v specifičnih, z ekonomsko kategorijo zaznamovanih situacijah, kar pomeni, da ekonomske spremenljivke vplivajo tudi na položaj slovenskega jezika v podjetih, ki imajo sedež v Sloveniji. Predstavljeni so različni teoretični koncepti, ki povezujejo jezik in gospodarstvo, posebej pa so predstavljeni slovenski avtorji, ki so v preteklosti pisali in opozarjali na to povezavo. Osrednji del prispevka prikazuje rezultate empiričnega dela raziskovalnega projekta, ki je obsegal intervjuje z vodilnimi osebami v različnih podjetjih v Sloveniji in slovenskem zamejstvu - v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. V intervjujih nas je zanimala predvsem vrednost znanja in rabe jezika (slovenskega, manjšinskega ali tujega), kot jo razumejo naši intervjuvanci. Pokazalo se je, da je vrednost znanja jezikov tesno povezana z ugodnimi ekonomskimi posledicami, ki jih táko znanje prinaša
Keywords: business; economy; empirical research; empirična raziskava; gospodarstvo; jezikovne prakse; podjetja; poslovni jezik; Slovenian; Slovenian in public; slovenščina v gospodarstvu; value of language proficiency; vrednost jezika; znanje jezika