Sedentary behaviour? - Kristan, Silvo (Šport (Ljubljana), 2023)
Skupina piscev z Univerze na Primorskem si je zadala nalogo, da poišče najustreznejši domač izraz za angleški pojem sedentary behaviour, ki ga slovenski pisci prevajajo na različne načine. (Revija Šport, 2022, št. 3-4, str. 54). Primer kaže, da vendarle še ni zamrla želja po oblikovanju ustreznih domačih strokovnih izrazov. Stokrat pohvaljeno! Avtorji študije še pozivajo zainteresirano javnost k nadaljnji razpravi. In v tem pozivu sem se našel tudi sam. Naj torej k razpravi pritaknem svoj mali lonček, ki se je ob ljubiteljskem (amaterskem) zbiranju športnih strokovnih izrazov polnil skoraj tri desetletja.
Keywords: gibalno vedenje; neaktivnost; sedenje; sedentarno vedenje; šport; telesna aktivnost