Variantna intonacija osmega psalmovega tona v kartuzijanski liturgični tradiciji - Šter, Katarina (De musica disserenda, 2011)
Dva kartuzijanska antifonarja iz 13. stoletja imata v 8. tonu posebno intonacijo f-a- c1 namesto širše uveljavljene intonacije g-a-c1. Razprava poskuša osvetliti vprašanja: 1. Ali je intonacija f-a-c1 v 8. tonu prisotna samo v teh dveh ali pa v več kartuzijanskih glasbenih rokopisih? 2. Ali so kartuzijanski glasbeni rokopisi pri uporabi omenjene intonacije povezani s kako drugo tradicijo? 3. V katerem času je bila intonacija f-a-c1 v kartuzijanskih rokopisih najbolj razširjena?
Keywords: Kartuzija Žiče; Cerkvena glasba; 13.st.; psalmodija; intonacija (glasba); gregorijanski koral; antifonariji; liturgija; glasbeni rokopisi; Middle Ages; srednji vek; Žiče (Slovenija)