Prepoznavnost in značilnosti besedja slovenskih protestantskih postil 16. stoletja - Merše, Majda (Slavistična revija, 2007)
Tri obsežne slovenske postile iz 16. stoletja (Kreljeva iz leta 1567, Juričičeva iz leta 1578 in Trubarjeva iz leta 1595) so s širino zajete tematike ter z razlagalnostjo in ponazarjalnostjo, ki sta tipični za besedilno vrsto, ustvarile priložnost za rabo na novo zapisanega in zunaj postil nerabljenega besedja. Prispevek zarisuje obseg na novo uporabljenega besedja, povyema njegove značilnosti glede na tematsko raznolikost, besedotvorne tipe, glasoslovne poteze individualnega značaja itd., preverja pa tudi odvisnost od prevodnih predlog.
Keywords: 16.st.; 16th cent.; besedne družine; izrazna sredstva; knjižni jezik; literary language; means of expression; new lexicon; novo besedje; Protestant postils; protestantske postile; Slovene language; slovenščina; word-families