Kulturna in jezikovna dediščina Hijacinta Repiča, frančiškana pri sv. Ani v Kopru - Košir, Diana (Annales. Series historia et sociologia, 2023)
Prispevek prinaša pregled zapisane zapuščine frančiškana Hijacinta Repiča (1863–1918) iz koprskega samostana sv. Ane. Arhivski viri so danes hranjeni na Domoznanskem oddelku koprske knjižnice, v Pokrajinskem arhivu Koper, v provincialnih arhivih reda manjših bratov v Ljubljani in Benetkah ter v samostanu sv. Ane. Avtorica jih analizira, opiše in umesti v slovensko kulturno zgodovino v Istri na prelomu 19. stoletja. Na temelju analize primarnih in sekundarnih virov se v novi luči predstavlja plodovito delovanje p. Repiča. Njegova prizadevanja za širjenje slovenske besede kažejo, da je bil – čeprav za samostanskimi zidovi – na prelomu stoletij eden od prvih predstavnikov slovenskega slovstva v Istri.
Keywords: archive; archivio; Arhivi; francescani; Franciscans; frančiškani; letteratura slovena; Monastero di Sant’Anna a Capodistria; Monastery of Saint Anne in Koper; pater Hijacint Repič; religious press; samostan sv. Ane v Kopru; Samostani; Slovenian literature; Slovenska književnost; stampa religiosa; Verski tisk; Zgodovina