(Kazenska) odgovornost bankirjev za slabe bančne kredite - Štiblar, Franjo (Podjetje in delo, 2016)
Pri obravnavi odgovornosti bankirjev za slabe bančne kredite so odločilni objekt, tj. slab kredit (kredit z neustreznim zavarovanjem za primer nevračila), subjekti, ki so prispevali k njegovemu nastanku (zunanje okoliščine finančne krize, odločitev centralnih bank in vlad, pogodbenika), in posel, ki ga je pravno omogočil (normativni akt in konkretna kreditna pogodba). Pri iskanju krivca (inkriminaciji slabih bančnih kreditov) je treba, čeprav je težko, ločiti prispevek zunanjih okoliščin od okoliščin podelitve kredita, pri slednjih pa poslovno tveganje od kaznivega dejanja. Večja normativna transparentnost, zgledi tuje prakse in izobraževanje bodo izboljšali učinkovitost pravosodja tudi na tem področju.
Keywords: bančništvo; banke; krediti; kreditiranje; odgovornost