Energetska varnost in trajnosten energetski sistem: izbrani vidiki v kontekstu evropske energetske unije - Ferčič, Aleš (Podjetje in delo, 2022)
V prispevku je obravnavana energetska varnost v kombinaciji s trajnostnim energetskim sistemom v kontekstu energetske unije. Pri tem je v ospredju vprašanje, ali je energija, ki ni klasična tržna dobrina, v veljavnem polizbonskem pravnem okviru ustrezno obravnavana. Avtor v tej zvezi ugotovi, da ni, in nasprotuje razmišljanju o energiji kot zgolj peti svoboščini v okviru notranjega trga ter predlaga ustrezne spremembe veljavnega primarnega pravnega okvira za zagotovitev primerne obravnave energije s poudarkom na energetski varnosti v kombinaciji s trajnostnim energetskim sistemom.
Keywords: energetska unija; energetska varnost; energija; energy; energy security; energy union; internal market; notranji trg; protection of environment; sustainable energy system; trajnosten energetski sistem; varstvo okolja