Periferna nevropatija tankih vlaken pri bolnici s primarnim Sjögrenovim sindromom - Denišlič, Miro (Medicinski razgledi, 1997)
V prispevku je predstavljena 40-letna bolnica, pri kateri smo zaradi bolečin, parestezij in zmanjšane občutljivosti na distalnih delih spodnjih okončin kljub normalnim izvidom klasične elektrofiziološke (elektromiografske) preiskave sumili na periferno nevropatijo. Pri določanju občutljivosti za hlad, toploto in bolečino zaradi mraza in zaradi vročine ter elektrofiziološkioceni delovanja avtonomnega živčevja smo pri bolnici ugotovili hudo nevropatijo somatskih in avtonomnih tankih vlaken, ki smo jo potrdili tudi patomorfološko. Nevropatija se je razvila zaradi primarnega Sjoegrenovega (sicca) sindroma.
Keywords: neurology; nevrologija; Sjögrenov sindrom; periferno živčevje; občutki; motnje