Etnične manjšine v primežu avtohtonosti, identitete in integracije - Samardžija, Miro (Socialno delo, 2011)
Članek najprej obravnava avtohtonost kot pojem, ki se v Ustavi Republike Slovenije pojavi ob koncu osemdesetih let v 64.členu in je v dobršni meri utrdil pravni položaj italijanske in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Prispevek skuša prikazati, da je raba pojma avtohtonosti, če je namenjena zaščiti pravic etničnih manjšin, nepotrebna in hkrati diskriminatorska do tistih etničnih skupnosti, ki ji takšna raba izključuje iz pravnega reda ter politik prepoznavanja. To so predvsem ustavno nepriznane etnične manjšine, ki jih sestavljajo pripadniki narodov s področja nekdanje SFRJ. V nadaljevanju prispevek obravnava še dva ključna in hkrati problematična pojma, ki zadevata položaj etničnih skupnosti: etnično identiteto in integracijo.
Keywords: etnične manjšine; avtohtonost; integracija; identiteta