Morfološke značilnosti, razširjenost in opis habitata vrste Dolichus halensis v Sloveniji (Coleoptera: Carabidae): krešiči v agrarnih sistemih - Kapla, Andrej (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2007)
V Sloveniji je vrsta Dolichus halensis (Schaller, 1783) redka, a lokalno lahko tudi zelo pogosta. Pojavlja se v dveh barvnih oblikah, pri katerih je pogostejša svetlejša oblika z rdečerjavo pego, medtem ko temna oblika predstavlja zgolj 22 % populacije. Barvne oblike so pri tej vrsti neodvisne od generacij in spolov. Gre za vrsto kmetijske krajine, ki pa jo neustrezno gospodarjenje z njivskimi površinami lahko prizadene. V članku so nakazane možnosti uporabe plenilskih vrst hroščev, kakršen je Dolichus halensis, pri biološkem zatiranju škodljivcev in s tem možnosti trajnostne in sonaravne rabe velikih njivskih kompleksov v Sloveniji.
Keywords: entomologija; favna; hrošči; Slovenia; Slovenija