Družbena (ne)enakost spolov v slovenski postsocialistični zavesti - Jogan, Maca (Teorija in praksa, 2013)
Glede na zgodovinsko dolgotrajnost androcentričnega reda družbena neenakost spolov preči vse podsisteme družbene strukture. V slovenski družbi so bile v socializmu, zlasti v 70. in 80. letih 20. stoletja, vzpostavljene ključne institucionalne podlage za njeno odpravljanje (predvsem diskriminacije žensk). Ta proces je sicer potekal 'v senci' groženj z izgubo 'prave ženskosti', katere glavni sovražnik naj bi bil socializem. Po odpravi samoupravnega socializma in prestrukturiranju družbe po neoliberalističnem vzorcu so se zato v imenu 'modernizacije' in ob rekatolizaciji okrepile težnje po ponovnem udomačevanju žensk in vračanju k njihovi 'naravni' družbeni vlogi. Prispevek odgovarja na vprašanje, kako se oživljena večdimenzionalna mizogina usmeritev izraža v zavesti odraslih prebivalcev. Podatki mednarodnih in domačih raziskav v okviru SJM med letoma 1991 in 2012 kažejo (delno tudi spolno različno) spreminjanje kolektivne zavesti o neenakosti spolov: od egalitaristične prek retradicionalistične v devetdesetih do okrepljene prevladujoče egalitaristične usmeritve z nekaterimi tradicionalističnimi primesmi v začetku 21. stoletja.
Keywords: družba; Družbena neenakost; Javno mnenje; odnosi med spoloma; Postsocialism; Postsocializem; Public opinion; Sex discrimination; Slovenia; Slovenija; Social inequality; society; Spolna diskriminacija; woman; Women; Ženske