Jezikovno testiranje na tečajih slovenščine kot drugega/tujega jezika - Ferbežar, Ina (Jezik in slovstvo, 1997)
Slovenščina postaja vse zanimivejša tudi kot drugi/tuji jezik; to zahteva ustrezno jezikovno načrtovanje in oblikovanje učnih programov ter z njimi povezano jezikovno testiranje. Eden od najpomembnejših ciljev jezikovnega pouka je jezikovna zmožnost, katere stopnjo preverjamo s testiranjem, zato jo je treba natančno formulirati. V zadnjem času je pri oblikovanju programov v ospredju komunikacijski pristop, to pa poenostavljeno pomeni simuliranje realne jezikovne rabe pri pouku. Za jezikovno testiranje to pomeni oblikovanje avtentičnih tekstov, to je takih, ki bi izzvali (testno) performanco, kot je značilna za netestne situacije. Taka izhodišča usmerjajo delo pri projektu Strokovna nadgradnja testiranja slovenščine kot drugega/tujega jezika, katerega cilj je oblikovati različne vrste tekstov za različne stopnje jezikovnega znanja.
Keywords: Slovene; slovenščina; slovenščina kot drugi ali tuji jezik; didactic method; didaktika; metodika; preverjanje znanja