Lux aeternas by two composers - Trdan, Primož (Muzikološki zbornik, 2014)
Prispevek se dvema skladbama z naslovom Lux aeterna, deloma Györgya Ligetija in sodobne slovenske skladateljice Tadeje Vulc, posveča skozi prizmo glasbene zvrsti. Takšen pristop se zdi primeren že zaradi Ligetijeve posebne obravnave sakralnega besedila, predvsem pa zaradi skladbe Tadeje Vulc, napisane za simfonični orkester, ki vsebuje šepetanje začetka besedila Lux aeterna. Vse to sproža več problemskih vozlišč, predvsem pa vprašanje, kaj je omogočilo, da lahko skladbi iz posvetnega zvrstnega okvirja prevzemata naslov in besedilo stavka rekviema.
Keywords: 20.st.; glasbene zvrsti; individualizacija umetniškega dela; Ligeti, György, 1923-2006; Lux aeterna; sakralna besedila; Vulc, Tadeja, 1978-