Metakognitivne sposobnosti pri učenju - Pečjak, Sonja (Vzgoja in izobraževanje, 2012)
V prispevku s tremi vsebinskimi sklopi prikazujemo najprej prisotnost metakognitivnih sposobnosti pri dveh aktualnih konceptih - pri samoregulacijskem učenju in kompetenci učenje učenja. V drugem delu prikazujemo strukturni vidik učne samoregulacije, ki ga predstavljata: 1) znanje o procesu učenja (z deklarativnim, proceduralnim in znanjem o okoliščinah) in 2) znanje o nadzoru/kontroli učnega procesa (z načrtovanjem, spremljanjem in evalvacijo). V tretjem delu pa prikazujemo razvoj metakognitivnih sposobnosti od predšolskega obdobja prek osnovne do srednje šole.
Keywords: development; learning to learn; metacognition; metakognitivne sposobnosti; samoregulativno učenje; self regulated learning; students; učenci; Učenje; znanje