Tajnost: vrednota in zlo - Anžič, Andrej (Teorija in praksa, 2000)
Avtor v članku opredeljuje, predstavlja in sistemizira tajnost kot problem in predmet svojega proučevanja. Razpravo začenja z opredelitvijo pojma in jo nadaljuje z ugotavljanjem razkoraka med deklarirani politični cilji in dejanskostjo kot slovensko značilnostjo. Nato predstavi tajnost kot družbeni fenomen, ki ga morata upoštevati in vrednotiti sodobna varnostna praksa. Tajnost kot antipod načela javnosti je pomembna sestavina evropskega pravnega reda. Pri tem poskuša odgovoriti na klučno vprašanje: katera in kakšna so možna odstopanja od načela javnosti in pravice do informacij ter kakšni so razlogi in kriteriji, po katerih je določena informacija splošno nedostopna? Avtor daje fenomenu tajnosti pomen vrednote, pri manipulaciji z njo pa pomen zla. Njegova razprava ima značaj konceptualnega pristopa z vrsto problemskih sklopov od normativne ureditve področja, do iskanja splošno teoretičnega, strokovno-znanstvenega in političnega okvira, ki bi Sloveniji omogočili pristop k evropskim varnostnim povezovanjem.
Keywords: tajnost; varnost; security; človekove pravice; human rights; varnostne službe; policija; javnost