Gimnazija Kranj v zlatem rezu - Stritih, Tija (Igra ustvarjalnosti, 2024)
Zlati rez je razmerje, ki se nam zdi popolno in lepega videza. Daljico deli na dva neenaka dela, da je razmerje dolžine večjega dela daljice proti manjšemu enako razmerju celotne daljice proti daljšemu delu. To razmerje znaša približno 1,618 in ima neskončno mnogo decimalk. V članku je predstavljen zlati rez ter njegova prisotnost v naravi, človeškem telesu in umetnosti. Poleg tega ga najdemo tudi v arhitekturi, saj ga zaradi njegove lepote arhitekti pogosto uporabljajo pri načrtovanju zgradb. V članku je opisana tudi zgodovina Gimnazije Kranj. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali je razlog lepega videza Gimnazije Kranj pravzaprav v zlatem rezu. Poseben poudarek smo torej namenili dokazovanju prisotnosti zlatega reza v arhitekturnih elementih Gimnazije Kranj s pomočjo meritev iz arhitekturnega načrta. Za pomoč pri iskanju zlatega reza smo izdelali sistem točk za iskanje zlatega reza v računalniškem programu GeoGebra ter šestilo za isk anje zlatega reza. Namen raziskave je torej ugotoviti, ali je Gimnazija Kranj grajena v zlatem rezu. Na koncu smo njegovo prisotnost na Gimnaziji lahko potrdili, poleg njega pa smo na stavbi opazili tudi zlate spirale in zlate pravokotnike.
Keywords: arhitecture; arhitektura; Gimnazija Kranj; golden ratio; golden spiral; proportion; razmerje; zlata spirala; zlati rez