Kronične levkemije - Glaser, Marjana (Medicinski razgledi, 2005)
Levkemije so redke rakaste novotvorbe krvotvornega tkiva, katerih značilnost je kopičenje enega klona nenormalnih in posledično nefunkcionalnih krvnih celic v kostnem mozgu in v krvi. Ker celice ne podležejo apoptozi, se kopičijo v kostnem mozgu, zaradi česar se pojavi slabokrvnost, nevtropenija in trombocitopenija. Glede na vrsto celic jih delimo v limfatične in mieloične, glede na razvojno stopnjo levkemičnih celic in potek bolezni pa v akutne (hitro potekajoče) in kronične (dolgotrajne). Namen sestavka je predstaviti štiri najpogostejše kronične levkemije: kronično mieloično levkemijo, ki spada med mieloproliferativne bolezni ter kronično limfocitno levkemijo, dlakastocelično levkemijo in prolimfocitno levkemijo, ki spadajo med limfoproliferativne bolezni.
Keywords: Leukemia, myeloid, chronic; Levkemija, mieloična, kronična; Levkemija, limfocitna, kronična; Leukemia, lymphocytic, chronic; Leukemia, hairy cell; Levkemija, dlakastocelična; Levkemija, prolimfocitna; Leukemia, prolymphocytic; levkemija; rak (medicina)