"Mojster besede" za tretje tisočletje - Dović, Marijan (Jezik in slovstvo, 2018)
Članek po uvodnem premisleku o pisateljskih hišah predstavi najobsežnejši slovenski literarnomuzejski projekt zadnjih let, razstavo Župančič - mojster besede, ki je nastala v letih 2014-2015 v okviru celovite obnove Spominske hiše Otona Župančiča Vinica (enota Belokranjskega muzeja Metlika). Avtor nove postavitve je Marijan Dović, likovno opremo je prispeval arhitekt Jurij Kocuvan, sodeloval je tudi Mestni muzej Ljubljana. Razstava vpeljuje nove prijeme, medije in tehnologije, da bi Župančičevo vsestransko besedno mojstrstvo kar najbolj slikovito približala obiskovalcem. Med odlikami postavitve so sveže zvočne interpretacije Župančičevih pesmi, dokumentarni film, nove fotografske in likovne stvaritve, privlačna avdio- in videooprema ter tematska igrala z ugankami na vrtu pred hišo. Med strokovnimi novostmi so rodovnik, prikaz pesnikove posmrtne kanonizacije in dejstvo, da je razstava dvojezična in s tem prvič dostopna tujcem.
Keywords: Bela krajina; kanonizacija; literarni muzeji; moderna; razstave; rojstne hiše; slovenska književnost; slovenski pesniki; slovenski prevajalci; spomeniki; Vinica; Župančič, Oton