Pregled delovnopravnih obveznosti delodajalca s kaznovalnega vidika - Gobec Jerele, Ajda (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2020)
Pogodba o zaposlitvi je v Sloveniji temeljna pravna podlaga opravljanja dela in ustvarjanja zaslužka, saj je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v drugem četrtletju leta 2019 v delovnem razmerju 813.000 ljudi, aktivnega prebivalstva pa je bilo 991.000. V članku so vsebinske določbe predstavljene z vidika prekrškovnih (kazenskih) določb Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), tako da posamezen prikaz zajema naslov poglavja ZDR-1, znotraj katerega so določeni členi, katerih kršitev pomeni prekršek (vsebinski členi), tabelo s prikazom prekrškovnih (kazenskih) in z njimi povezanih vsebinskih členov, opis prekrška ter besedilo ustrezne določbe iz vsebinskega člena. Članek je III. del sklopa člankov o delovnopravnih kršitvah, določenih v ZDR-1, in v njem je zadnji del pregleda prekrškov, povezanih z vsebinskimi določbami členov od 143. do 212. I. del vsebuje pregled po členih do vključno 76. in je bil objavljen v Reviji za ekonomske in poslovne vede (Vol. 6, n. 2, 2019), II. del vsebuje pregled po členih do vključno 141. člena ter je bil objavljen v Reviji za ekonomske in poslovne vede (Vol. 6, n. 2, 2019). Članek vsebuje pregled predlogov Inšpektorata za delo ter sodno prakso s področij, zajetih v članku.
Keywords: delodajalci; delovnopravne obveznosti; employers; employment relationship act; inšpektorat za delo; labour inspectorate; labour law obligations; offences; prekrški; zakon o delovnih razmerjih