Potniki niso kontejnerji - Vlačič, Patrick (Podjetje in delo, 2015)
Prevoz potnikov je panoga, ki ima vsak dan pomembnejšo vlogo. Mobilnost ljudi še nikoli ni bila tolikšna, pa naj gre za dnevne migracije, poslovne poti ali dopustovanje. Upravičeno lahko pričakujemo, da se bo trend vse večje mobilnosti še nadaljeval. Prevoz je podvržen ekonomskim zakonitostim, saj skušajo prevozniki doseči čim višjo donosnost na vloženi kapital. Prevozniki tako lovijo ravnotežje med svojimi stroški ter udobjem potnikov in kakovostjo storitve. Prispevek obravnava vprašanje pogodbe o prevozu potnikov v nacionalnih in mednarodnih pravnih aktih. Osredinja se na elemente pogodbe o prevozu potnikov, zlasti na način izvršitve pogodbe o prevozu potnikov, kot se pričakuje od prevoznika. Potniki niso zabojniki, čeprav bi si nekateri prevozniki to želeli. Potniki imajo svoje zahteve in potrebe. V nekaterih primerih so določbe, ki obravnavajo ta vprašanja, izrečne (nacionalna zakonodaja), v nekaterih pa so implicitne oziroma jih lahko razložimo z naravo pogodbe (mednarodne pogodbe).
Keywords: javni prevoz; kvaliteta; odgovornost; potniki; pravice; transportno pravo; varstvo potrošnikov